Olga, Liliána
20 °C
35 °C

Román nacionalista tiltakozás az aradi Szabadság-emlékmű ellen

MTI
2004.03.15. 14:54
A Vatra Romaneasca szövetség elnöke Ion Iliescu román elnökhöz intézett nyílt levélben kérte, hogy az államfő semmisítse meg a kormány határozatát az aradi Szabadság-emlékmű köztérre állításáról - közölte a Cronica Romana című bukaresti napilap hétfőn. Zeno Opris, a Vatra Romaneasca vezetője a román államfőhöz intézett nyílt levélben "tiltakozott az aradi szobor ellen".

Arra kérte a román államfőt, hogy semmisítse meg a román kormánynak a Szabadság-emlékmű köztérre állításáról hozott múlt heti határozatát. Zeno Opris felkérte Ion Iliescu elnököt, járjon közbe, hogy az emlékművet vigyék át Magyarországra, hiszen az "ténylegesen és jog szerint is" Magyarországé - írta a Cronica Romana, amely ismertette egy liberális párti (PNL) képviselő nyilatkozatát is a tervezett aradi román-magyar megbékélési parkról.

Valentin Titu Ghiorghiof ugyanis azt tartja, hogy "nem helyénvaló" Aradon román-magyar megbékélési parkot létesíteni, mert a városban "nem lehet szó megbékélésről, mivelhogy Aradon nem voltak etnikumközi konfliktusok". A képviselő nemcsak a tervezett park elnevezésével nem ért egyet, de ellenzi a Szabadság-emlékmű újbóli felállítását az erre a célra kiszemelt téren. Szerinte a város adott tere "túl kicsi egy ilyen arányú park számára".