Lehel
17 °C
27 °C

Belviszály a német szociáldemokratáknál

MTI
2004.03.15. 18:45
A Német Szociáldemokrata Párt (SPD) vezetősége hétfőn új párt alapításának szándéka miatt kezdeményezte hat párttag kizárását. Az eljárás megindítását Gerhard Schröder pártelnök jelentette be a vezetőségi ülés után. Schröder még egy hétig vezeti a szociáldemokrata pártot, majd a posztot átadja másnak, valószínűleg Franz Münteferingnek, az SPD jelenlegi frakcióvezetőjének. A személyi változást március 21-én rendkívüli kongresszusnak kell szentesítenie.

Schröder szavai szerint elfogadhatatlan, hogy párttagok másokat a párt elhagyására, illetve új párt alapítására szólítanak fel. Az elnök azonban óvott a helyzet dramatizálásától, mondván, hogy ilyen "akciócskák" mindig akadtak a 140 éves SPD történetében. A hat párttag közül öt bajorországi, egy pedig alsó-szászországi. Az eljárás értelmében három hónapra felfüggesztették jogaikat, kizárásukról az a kerület dönt majd, ahová tartoznak.

A hat párttag tiltakozásul az SPD politikája, a szociális lefaragások miatt új, a 2006-ban esedékes általános választáson már induló párt alapításán gondolkodik, s főleg a passzív rétegeket akarja megszólítani. Terveiket június elején akarják konkretizálni. A kezdeményezők között vannak olyanok, akik valamikor a környezetvédők pártjának, vagy a Demokratikus Szocializmus Pártjának, a volt keletnémet állampárt (NSZEP) utódpártjaként is emlegetett, az SPD-től balra álló szervezetnek a tagja volt. Az új párt alapítására törekvők szervezetüket szintén az SPD-től balra akarják elhelyezni a politikai palettán. A kezdeményezéstől a legtöbb szakszervezeti vezető, illetve az SPD balszárnyának nevesebb képviselői elhatárolták magukat.