Csilla, Noémi
10 °C
28 °C

Idén ünnepelték legtöbben március 15-ét Szlovákiában

MTI
2004.03.15. 19:50
A több száz magyarlakta településen a Magyar Koalíció Pártjának (MKP) ismert személyiségei, parlamenti képviselői, írók, történészek szólították meg a ünneplőket, akik helyenként ezerszámra, országosan százezerszámra mentek el leróni kegyeletüket a szabadságharc emlékhelyeihez. Incidensekről az esti órákig nem érkezett jelentés.

Az elmúlt hatvan év során a szlovákiai magyarság megközelítőleg sem emlékezett meg olyan sok helységben és olyan nagy részvétellel a magyar forradalom és szabadságharc évfordulójáról, mint az idén.

A legtöbb felvidéki megemlékezésen felolvasták Medgyessy Péter európai magyarokhoz intézett levelét, melyben a magyar miniszterelnök az uniós csatlakozás kapcsán azt írta: "Most itt a lehetőség, hogy megteremtsük azt a modern, európai Magyarországot, amely támasza lehet valamennyi magyarnak, éljen bárhol a világban."

A magyar nemzetnek ma is egységre van szüksége, hogy jövőjét biztosítsa, az erdélyi magyarság megosztottsága drámai következményekkel járhat - figyelmeztetett hétfőn Nagyváradon Markó Béla, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke a március 15-i ünnepség alkalmából.

A tavalyi március 15-iki megemlékezésekkel ellentétben az idén külön ünnepelt a kárpátaljai magyarság két legnagyobb érdekvédelmi szervezete, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) és az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség (UMDSZ)

15%
5999 Ft
5100 Ft
20%
2999 Ft
2400 Ft