Géza
-12 °C
-4 °C

Leállította a sajtó elleni razziákat Kucsma

MTI
2004.03.16. 13:01
Leállította a sajtó elleni hatósági razziákat az elnökválasztási kampány idejére Leonyid Kucsma ukrán államfő. Mint az ukrán elnöki hivatal által kedden kiadott közleményből kiderült, Kucsma "tájékoztatta az ukrán főügyészt, a belügyminisztériumot, az állami adóhatóságot, valamint a sürgős ügyek minisztériumát a tömegtájékoztatatási eszközök ellenőrzésére kimondott moratóriumról, amely a választási hadjárat idejére érvényes.

Az ukrán ellenzék és a nyugati emberi jogi csoportok az elmúlt időszakban gyakran szóvá tették a sajtószabadság fokozatos csorbítását a választások közeledtével, gyanús haláleseteket, rádióállomás bezárását és más hatósági lépéseket említve. Januárban például bírósági ítélettel betiltották a Szilszki Viszti nevű legnagyobb ellenzéki lapot arra hivatkozva, hogy antiszemita nézeteket terjeszt. 1991, a Szovjetunióból való kiválás óta 20 ukrán újságírót öltek meg, illetve haltak meg gyanús körülmények között. Legutóbb egy rádiószerkesztő szenvedett autóbalesetet aznap, hogy tárgyalt volna a kijevi kormányt gyakran támadó amerikai Szabadság Rádió ukrajnai adásainak újraindításáról.

Kucsma, akit először 1994-ben választottak meg, tagadta, hogy megpróbálná elnémítani a sajtót, mondván, hogy az ukrán média nagy része magánkézben van és mentes az állami ellenőrzéstől.