Gábor, Karina, Ders
-3 °C
7 °C

Vita a homoszexuálisok jogairól az ENSZ-ben

MTI
2004.03.16. 20:39
A homoszexuálisok emberi jogainak védelmét célzó brazil határozati javaslat elfogadására szólította fel az ENSZ Genfben ülésező Emberi Jogi Bizottságát a strasbourgi székhelyű páneurópai szervezet, az Európa Tanács.

"Nem létezhet igazságosság, szabadság vagy demokrácia, ha a nemzetközi közösség nincs abban a helyzetben, hogy szexuális irányultságuktól függetlenül legyen képes megvédeni és tiszteletben tartani az egyének méltóságát" - állapította meg Peter Schieder, az Európa Tanács parlamenti közgyűlésének elnöke az ENSZ emberi jogi bizottságához intézett levelében, amelyet kedden hoztak nyilvánosságra Strasbourgban.

Az Egyesült Nemzetek Szervezetének legfontosabb emberi jogi testületének 53 tagja hétfőn ült össze Genfben, hogy az elkövetkező hat hétben nagyító alá vegye a világszerte elkövetett emberi jogi sérelmeket.

Különösen vitatott Brazília határozati javaslata, amely a homoszexuálisok és traszszexuálisok hátrányos megkülönböztetése ellen irányul. A tanácskozás köreiből származó értesülések szerint az iszlám államok és a Vatikán részéről jelentős az ellenállás a határozattervezettel szemben.