Hermina
15 °C
27 °C

Összecsapások a kurdok és az arabok között Szíriában

MTI
2004.03.17. 14:40
Már több mint harminc halálos és több tucat sebesült áldozata van azoknak az összecsapásoknak Szíria északkeleti részén, amelyek a kurd lakosok és a rendfenntartó erők összetűzésével kezdődtek, majd a kurdok és az arab lakosok konfliktusává fajultak.

Csupán az utóbbi egy napban 17 ember halt meg, mind kurd - közölte szerdán egy betiltott kurd párt egyik tisztségviselője, amit a szíriai hatóságok nem erősítettek meg.

Az összetűzések pénteken kezdődtek a Damaszkusztól hatszáz kilométerrel északkeletre található Kámeslíje városban. Különböző kurd források szerint a hét végén összesen 19 ember halt meg, és mintegy 150 megsebesült.

Kedden a török Anatólia hírügynökség jelentette, hogy meghalt hét kurd, és többen megsebesültek, amikor a rendfenntartó erők az egyik településen tüzet nyitottak az 1988-as halabdzsai (Irak) vegyi támadás áldozatainak emlékére rendezett ünnepségen.

Szíria párizsi nagykövetsége az esettel kapcsolatban közleményt bocsátott ki, amely tagadja az etnikai konfliktusok létét és azt állítja, hogy a feszültséget "bajkeverők" keltik politikai célból.

Szerdán az észak-iraki Erbílben mintegy ötezer kurd tüntetett a szíriai kurdokkal szembeni bánásmód miatt. A tüntetők a helyi ENSZ-iroda elé vonultak, és követelték, hogy a világszervezet és az emberi jogi szervezetek avatkozzanak be Szíriában.

A 17 milliós lakosságot számláló Szíria területén a török határ közelében mintegy 2 millió kurd él, akik közül 200 ezernek nem ismerik el az állampolgárságát.