Anna, Anikó, Panka
19 °C
35 °C

Öngyilkos merényleteket terveztek Kolumbiában

MTI
2004.03.18. 06:32
Öngyilkos merényletekre próbált kiképezni fiatalokat Kolumbiában az a szélsőbaloldali fegyveres szervezethez tartozó férfi, akit a rendőrség szerdai bejelentése szerint Bogotában fogtak el előző nap. A kormány ellen harcoló Kolumbiai Forradalmi Fegyveres Erőkhöz (FARC) tartozó Luís Hipolito Ospina beceneve "A muszlim". Állítólag több nyelven - köztük arabul is - beszél, és sokat utazgatott külföldre. Azt gyanítják, hogy a FARC közvetítője külföldi törvénytelen fegyveres szervezetek felé.

Ospina állítólag tizenéves fiatalokat igyekezett verbuválni és kiképezni öngyilkos merényletekre. A kiképzés programjában szereplő konkrét akciók között volt a hatósági közlés szerint Alvaro Uribe Vélez elnök meggyilkolása és a biztonsági erők elleni támadások is. A FARC ugyan már négy évtizede harcol fegyveresen baloldali reformköveteléseinek teljesítéséért, de az - elsősorban az iszlám terrorizmus körében alkalmazott - öngyilkos merénylet eszközével eddig még egyszer sem élt.

Kolumbiában 1964 óta zajlik a polgárháború, amely eddig már több mint 200 ezer ember életét követelte, 2,9 milliót pedig lakhelyének elhagyására kényszerített.