Zelma, Rajmund
-4 °C
3 °C

Annan: Az ENSZ visszatér Irakba

MTI
2004.03.19. 06:22
Arra készül az ENSZ-főtitkára, hogy visszaküldi Irakba a világszervezetet képviselő csoportot, amilyen hamar csak megteremtődnek ennek a feltételei.

Kofi Annan csütörtök este maga jelentette be, hogy kedvező választ adott az iraki ideiglenes kormányzótanács aznapi levelére, amely az ENSZ visszatérését sürgette. A levél hangsúlyozta Annan szerepét az iraki rendezésben, és szakértői közreműködését kérte a politikai folyamatban. A tanács szerint az ENSZ együttműködésére szükség van az új kormány segítésében és a 2005-re tervezett választásokkal kapcsolatos logisztikai támogatásban. Az ideiglenes iraki vezetés azt szeretné, ha a világszervezet már a június 30-ra tervezett hatalomátadás előkészítésében is részt venne.

Annan újságíróknak nyilatkozva elmondta, hogy a csoport vezetője iraki különmegbízottja, Lahdar Brahimi lesz. Leszögezte, hogy az ENSZ továbbra is eleget kíván tenni mindazon iraki kéréseknek, amelyek révén az ottani lakosság segítségére lehet. A csoport azonnal indul, amint ez kivitelezhetővé válik - jelentette ki.

Fred Eckhard ENSZ-szóvivő ugyanakkor azt szögezte le, hogy a biztonsági környezet Irakban még mindig nem jó, és friss felméréseket kell végezni a veszélyeket illetően, mielőtt döntés születne az ENSZ-alkalmazottak visszatéréséről.