Timót, Xénia
-4 °C
2 °C

Kofi Annan: A háború előtt Irakban nem létezett terrorizmus

MTI
2004.03.20. 15:42
Egy évvel ezelőtt Irakban nem létezett terrorizmus, most azonban terjed - hangoztatta Kofi Annan ENSZ-főtitkár a szaúdi al-Hajat napilapnak adott interjújában.

Az iraki háború kezdetének egyéves évfordulója alkalmából nyilatkozó Annan kijelentette: "Nem tudom, hogy a háború mely résztvevői szülték a terrorizmust, de egy éve Irakban nem volt terrorizmus, most azonban terjed. Ebből a szemszögből az országban nehezebbé és veszélyesebbé vált az élet."

Rámutatott: nem beszélhetünk fejlődésről, amikor minden nap látni a televízióban a robbanásokat, azt, hogy Bagdad lakói félnek kimenni az utcára. Létezik a megszállás elleni ellenállás..."Úgy vélem az irakiak egyetértenek Szaddám Huszein elnök hatalmának megdöntésével, de aligha várták azt, hogy úgy élnek majd, ahogyan most élnek."

A világszervezet vezetője kijelentette, az ENSZ arra készül, hogy visszatérjen Irakba. Lahdar Brahimi, rendkívüli iraki megbízott feltétlenül visszatér az országba - mondta Annan, s lehetségesnek nevezte, hogy még egy csoport szakembert is Irakba küldjön.