Zsuzsanna
-3 °C
3 °C

Oroszország kemény fellépéssel védné a szerbeket

MTI
2004.03.21. 12:14
Oroszország kemény fellépésre hívta fel a NATO vezetésű koszovói nemzetközi erőt (KFOR) az etnikai tisztogatás áldozatává vált kisebbségi szerbek védelmében, egyben kifejezte együttműködési készségét nyugati partnereivel a válság rendezése érdekében.

A moszkvai külügyminisztérium szombat esti közleménye szerint a KFOR megerősítése újabb NATO-csapatokkal nem elegendő, hanem a nemzetközi erő köteles a legkeményebb eszközökkel elfojtani az erőszak gócait, és az ENSZ-misszióval együtt rákényszeríteni a koszovói albán vezetőket a Biztonsági Tanács által meghatározott rendezési elvek teljesítésére.

Az orosz tárca megjegyezte, hogy a Vlagyimir Putyin elnök által is etnikai tisztogatásnak nevezett erőszakcselekmények következtében koszovói szerbek újabb hulláma menekült Szerbia-Montenegróba az eddigi tízezrek után, nem beszélve a más balkáni országokból elűzött szerbek százezreiről. A Kreml Szerbia-Montenegróba küldte Szergej Sojgut, a rendkívüli helyzetek miniszterét, hogy felmérje a menekültek segélyszükségletét.