Lehel
17 °C
27 °C

Gyanús pakisztániak Varsóban

MTI
2004.03.22. 11:33
A lengyel rendőrség vasárnap Varóban őrizetbe vett két gyanúsan viselkedő pakisztánit - jelentette nem hivatalos forrásokra hivatkozva a Gazeta Wyborcza. Az értesülést megerősítette Jan Pol, a varsói rendőrparancsnok helyettese, anélkül, hogy részletekbe bocsátkozott volna. A lengyel napilap értesülései szerint a rendőrség vasárnap délután figyelt fel a varsói központi pályaudvar környékén a két, különösen viselkedő férfira, akiknél nem volt semmilyen igazolvány. Azt mondták magukról, hogy pakisztániak, és állandó tartózkodási engedéllyel rendelkeznek Lengyelországban.

A rendőrség átkutatta lakásukat, de tartózkodási engedélyt nem talált, viszont rábukkant Lengyelország térképére, amelyen be volt jelölve az összes nagy repülőtér, továbbá Varsó térképére, amelyen pedig a Grzybowski téri zsinagóga, a cseh nagykövetség (amely mellett közvetlenül a brit nagykövetség helyezkedik el), az Okecie nemzetközi repülőtér és a fővárosi rendőrkapitányság székhelye volt feltüntetve. Találtak náluk egy Air Italia prospektust is egy repülőgép tervrajzával, melynek közepére valaki két keresztet rajzolt. A rendőrség még egy pakisztánit talált a lakásban, és a házkutatás idején becsöngetett egy ukrán állampolgár is. Amikor a rendőrség a titokzatos térképek felől érdeklődött, a pakisztániak azt mondták, hogy ez nem az ő lakásuk, hanem egy honfitársuké, akiről azonban nem tudták megmondani, hogy éppen hol tartózkodik.

A cikk szerint mindkét pakisztáni - egyikük 32, másikuk 44 éves - tavaly november 26. óta tartózkodik Lengyelországban, és menekültstátussal rendelkeznek. Az eset után a varsói rendőrség fokozta a biztonsági intézkedéseket, megerősítették egyebek között a diplomáciai képviseletek védelmét - írta a Gazeta Wyborcza.