Lehel
17 °C
27 °C

Ausztrália hazahívhatja katonáit Irakból

MTI
2004.03.23. 06:14
Ausztrália fontolóra veszi katonái hazavezénylését Irakból, miután az Egyesült Államok a tervek szerint június végén visszahelyezi a hatalmat az arab ország lakosainak kezébe, közölte kedden az ausztrál védelmi miniszter. Robert Hill Canberrában újságírók előtt kijelentette: július elseje után létezik majd egy iraki kormány, s alapvetően e testületen múlnak majd a dolgok. "Ha felkérik a nemzetközi közösséget, hogy továbbra is támogassa őket, fontolóra vesszük" e kérés teljesítését, tette hozzá. Hill mindazonáltal megjegyezte: szörnyű lenne, ha a nemzetközi közösség e pillanatban magára hagyná az iraki népet.

Ausztrália, az Egyesült Államok szoros szövetségese, kétezer katonával vette ki részét az amerikai vezetésű szövetségesek tavalyi iraki háborújából. Az arab országban jelenleg mintegy 850 ausztrál katona segédkezik az újjáépítésben.

Mark Latham ausztrál ellenzéki vezető, aki jelenleg a legnépszerűbb politikus a déli kontinensen, kedden közölte: ha győz a várhatóan idén októberben vagy novemberben megrendezendő ausztráliai választásokon, ez év végéig hazavezényli az ausztrál katonákat Irakból.