Kristóf, Jakab
18 °C
34 °C

Washington bírálta Izraelt Jaszin sejk megölése miatt

MTI
2004.03.23. 06:21
A kezdeti habozás után az Egyesült Államok bírálta Izraelt hétfőn a Hamász szélsőséges palesztin szervezet szellemi vezetőjének meggyilkolása miatt. "Mélységes aggodalommal tölt el bennünket a gázai incidens" - mondta Scott McClellan fehér házi szóvivő washingtoni sajtóértekezletén arra utalva, hogy egy izraeli harci helikopterről kilőtt rakéták kioltották Ahmed Jaszin sejk életét.

Néhány órával korábban, a Hamász-vezető megölését követő első reagálásokban washingtoni tisztségviselők még tartózkodtak Izrael nyílt bírálatától, s pusztán nyugalomra intették a feleket. Condoleezza Rice amerikai nemzetbiztonsági főtanácsadó egy tévényilatkozatában például emlékeztetett arra, hogy a Hamász terrorszervezet, és tudomása szerint Jaszin sejk maga is részt vett a terrorcselekmények kitervelésében. Egyúttal visszautasította a Hamász azon a vádját, hogy Washington előre tudott volna a Jaszin sejk megölését célzó izraeli tervről és zöld jelzést adott volna annak végrehajtására.

Washington emellett biztosítani kívánja az európai és az arab országokat arról, hogy nem korlátlan mértékben támogatja Izrael állam politikáját.