Lehel
17 °C
27 °C

Újraszámolnák a szavazatokat Tajvanon

MTI
2004.03.23. 06:23
A tajvani elnökválasztáson leadott szavazatok gyors újraszámlálását lehetővé tévő törvénymódosítást nyújtott be kedden Csen Suj-pien hivatalban lévő elnök pártja a tajpeji parlamentben, tisztázandó az ellenzék által vitatott választási eredményt. A Csen Suj-pien vezette Demokratikus Haladó Párt (DPP) parlamenti frakcióvezetője közölte: a javaslat értelmében úgy módosítanák a választási törvényt, hogy a szavazatok újraszámlálhatók, ha az egyes jelöltekre leadott voksok aránya közötti különbség kisebb 1 százaléknál. A javaslat visszamenőleges hatályú lenne, s reményeik szerint kedden már el is fogadja a tajpeji törvényhozás, tette hozzá.

Az ellenzéki kínai nacionalisták (Kuomintang) parlamenti képviselőcsoportjának vezetője közölte, hogy támogatni fogják a módosító javaslatot. A törvénymódosítás elfogadása lehetővé tenné a múlt heti elnökválasztáson leadott szavazatok gyors újraszámlálását.

Csen Suj-pien igen szoros küzdelemben nyerte meg a tajvani elnökválasztást: alig 30 ezer szavazattal - a leadott voksok 0,2 százalékával - kapott többet, mint kihívója, Lien Csan. Egy tajvani bíróság azonban elrendelte az elnökválasztás szavazóurnáinak a lepecsételését, miután Lien Csan vitatta a végeredményt és annak érvénytelenítését követelte.

Szombat este óta tömegtüntetések folytak több tajvani városban, köztük Tajpejben, az elnöki palotánál a szavazatok újraszámolását követelve. Kisebb incidensekre is sor került a rendőrség és az ellenzéki hívek között. Tajpejben még vasárnap este is tízezer tiltakozó gyűrűjében állt az elnöki palota.