Gertrúd, Patrik
4 °C
4 °C

Tízezrek tüntetettek Jaszin sejk megölése miatt

MTI
2004.03.23. 18:53
Tízezrek vonultak utcára kedden a Közel-Kelet több országában, hogy így fejezzék ki tiltakozásukat Ahmed Jaszin sejknek, a Hamász szélsőséges palesztin szervezet alapítójának és szellemi vezetőjének megölése miatt.

Ali Abdullah Szaleh jemeni elnök maga is felvonult Szanaa utcáin, a becslések szerint mintegy 30 ezres tömeg előtt arról szólt, hogy Ariel Saron izraeli miniszterelnöknek nemzetközi bíróság elé kell állnia háborús bűnök elkövetése miatt. Saron engedélyezte a Jaszin sejk életét kioltó izraeli rakétatámadást.

Az egyiptomi fővárosban, Kairóban több tízezer ember tüntetett a Kairói Egyetem és az al-Azhar mecset környékén. A már második napja folyó tüntetések keretében amerikai és izraeli zászlókat égettek el.

Ankarában mintegy kétezer tüntető tiltakozott a Jaszin sejk elleni merénylet miatt. Az egybegyűltek a meggyilkolt Hamász-vezető emlékére tartott ima előtt Amerika- és Izrael-ellenes jelszavakat kiabáltak, Ariel Saront és George Bush amerikai elnököt gyilkosnak nevezték.

A libanoni Tripoliban közel 15 ezer ember gyűlt össze az Izrael-ellenes demonstrációra. Mohammed Nazzal, a Hamász politikai vezetésének egyik tagja a tömeg előtt "gyors választ" ígért a szervezet vezetőjét ért izraeli merényletre, s azt mondta, hogy a támadás "Izraelen belül és kívül is érni fogja a cionistákat".

Az izraeli Názáretben több ezer arab tüntető - köztük a kneszet néhány palesztin képviselője - kísérte végig a város utcáin Jaszin sejk koporsójának másolatát.

15%

Dan Brown Eredet

3990 Ft
3392 Ft
15%

Spiró György Kőbéka

3499 Ft
2975 Ft