György
16 °C
24 °C

Rau német elnököt merénylettel fenyegették meg

MTI
2004.03.24. 02:17
Johannes Rau német államfő "merénylet konkrét veszélye miatt" megszakította afrikai útját és hazatér Berlinbe - közölte kedden este az elnöki hivatal. A német felderítés szerint Rau ellen "iszlámista körök" készítettek elő gyilkossági merényletet Dzsibutiban, a merénylettel egy nyugati állam vezető képviselőjét vették célba. A német szakszolgálatok komolynak és konkrétnak ítélték meg a fenyegetést.

Rau afrikai körútjának lezárásaként Dzsibutit kívánta felkeresni, ahol a nemzetközi terrorizmus elleni, Tartós Szabadság (Enduring Freedom) fedőnevű nemzetközi küldetés keretében német katonák teljesítenek szolgálatot.

Rau Nigériát és Tanzániát látogatta meg az afrikai körút során, s már a tanzániai látogatás elején közelebbről meg nem határozott gyanús jelekre lettek figyelmesek. Az észak-tanzániai Arusában Rau a tervektől eltérően nem is a kiválasztott szállodában lakott, hanem a városon kívül, egy jobban biztosítható helyen.

Rau sajnálkozásának adott hangot amiatt, hogy Dzsibutiban nem kereshette fel a német katonákat. A hozzájuk intézett üzenetben azonban kifejtette, hogy amennyiben ragaszkodott volna az eredeti úti tervhez sok ember életét veszélybe sodorta volna, környezete legalábbis erről győzte meg.

A német felderítés szerint nem csak az elnök élete forgott veszélyben, de kísérete és a meglátogatandó katonák biztonságát sem tudták garantálni.