Kristóf, Jakab
18 °C
34 °C

Emlékmű a zsidókat bujtató, kivégzett lengyel családoknak

MTI
2004.03.24. 18:11
A délkelet-lengyelországi Rzeszów közelében, Markowa településen szerdán ünnepélyes külsőségek között leplezték le az Ulma család emlékművét, melynek tagjait a németek 60 évvel ezelőtt üldözött zsidók rejtegetéséért védenceikkel együtt kivégezték.

Józef Ulmát, nyolchónapos terhes feleségét, Wiktoriát és hat gyereküket az általuk bújtatott két zsidó család nyolc tagjával együtt lőtték agyon a német csendőrök 1944. március 24-én hajnalban. Józef Michalik przemysli érsek, a lengyel püspöki kar nemrég megválasztott új elnöke a meggyilkoltak emlékére celebrált szentmisén egész Lengyelország példaképének nevezte az Ulma családot.

A németek által megszállt Lengyelországban zsidók rejtegetéséért halálbüntetés járt. A fasizmus és kommunizmus bűntetteit vizsgáló lengyel Nemzeti Emlékezet Intézete adatai szerint a német megszállás időszakában a lengyelek 50-100 ezer zsidó honfitársukat mentették meg a biztos haláltól. Az intézetnek ezernél több olyan lengyel emberről van tudomása, akik az Ulma családhoz hasonlóan életüket adták üldözött zsidókért.

A lengyel katolikus egyház tavaly ősszel egyházmegyei szinten megindította az Ulma család boldoggá avatási eljárását.