Géza
-11 °C
-4 °C

A madridi merénylet "mindenesét" körözik

MTI
2004.03.24. 18:11
A marokkói biztonsági szolgálat feltételezése szerint a március 11-i madridi plasztikbombás vonatrobbantásban jelentős szerepet játszott az a francia-marokkói vegyes házasságból származó férfi, aki a tavaly májusi casablancai merénylet után Spanyolországba szökött, s azóta nyoma veszett.

A párizsi Le Monde rabati tudósítója marokkói forrásokból értesült arról, hogy az észak-afrikai arab ország biztonsági szolgálata a 36 éves Abdelkarim Tami Mejjatit tekinti a 45 halálos áldozattal járó 2003. májusi casablancai merénylet egyik fő szervezőjének, és a közel kétszáz ember életét kioltó márciusi madridi vonatrobbantásban is meghatározó szerepet tulajdonít a hazájából elmenekült férfinak.

A francia anyától, marokkói apától született Mejjatit több ország biztonsági szolgálata, köztük az amerikai FBI és a szaúdi rendőrség is körözi. A férfi 1997-2000 között tartózkodott az Egyesült Államokban, ahol felfigyeltek gyanús tevékenységére. Szaúd-Arábiában a 2003. november 9-én Rijád közelében végrehajtott autóbombás merénylettel összefüggésben adtak ki ellene elfogató parancsot.

A madridi robbantások kitervelője feltételezések szerint az al-Kaidához tartozó jordániai Abou Muszab az-Zarkavi, a merénylet technikai lebonyolításában viszont nagy valószínűséggel Mejjatinak jutott a "mindenes" szerepe - összegzi a több oldalról származó értesüléseket a Le Monde tudósítója.