Lehel
17 °C
27 °C

Törvénytelennek tartják Tőkés László határozatát erdélyi lelkészek

MTI
2004.03.24. 21:35
Törvénytelennek tartja a református lelkészek egy csoportja a Királyhágómelléki Református Egyházkerület novemberi közgyűlési határozatát, amely felszólítja a lelkészeket, hogy ne vállaljanak együttműködést a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) Szilágy és Bihar megyei szervezeteivel.

A Református Megújulási Közösség (ReMeK) törvénytelennek tartja a Királyhágómelléki Református Egyházkerület (KREK) 2003/54-es közgyűlési határozatát.

A közgyűlés november közepén Tőkés László püspök előterjesztésében felszólította e két megye lelkészeit, hogy ne vállaljanak fellépést semmilyen közös rendezvényen az illető megyei RMDSZ-szervezetekkel, és hivatali minőségükben határolódjanak el mindenfajta együttműködéstől.

Csernák Béla református lelkész, a ReMeK vezetőségi tagja az MTI kérdésére válaszolva úgy vélte: a döntés elsősorban személyiségi jogaiban igyekszik korlátozni a lelkészeket vagy az adott gyülekezet tagjait. Másodsorban olyan érvekre hivatkozva vezet be korlátozást, amelyek nem is szerepelnek az egyház törvénykönyvében.