Márta, Flóra
21 °C
34 °C

Bossit kómában tartják orvosai

MTI
2004.03.25. 10:52
Még mindig kómában van Umberto Bossi, az olasz kormánykoalícióban részt vevő Északi Liga (LN) vezetője, aki két hete szívrohammal vittek kórházba, de állapota stabil, s fokozatosan javul.

A Silvio Berlusconi vezette olasz kormány intézményi reformokért és a közigazgatás decentralizálásáért felelős 62 éves miniszterénél agykárosodást is valószínűsítettek, s egyes jelentések szerint Bossinak tüdőödémája is van, bár hivatalosan nem adtak állapotáról információt. Bossit a kezelés eredményessége érdekében változatlanul kómás, tudatalatti állapotban tartják orvosai.

Az Északi Liga vezetői ugyanakkor megerősítették, hogy pártjuk kilép a kormánykoalícióból, ha nem tesznek konkrét lépéseket a föderációs elvek gyakorlati érvényesítése érdekében.

A szenátus éppen csütörtökön szavaz arról az alkotmánymódosítási javaslatról, hogy a törvényhozás felsőháza föderatív elvekre épülve alakuljon meg. Az Északi Liga választási ígéreteinek megfelelően a fejlettebb Észak-Olaszország, a Po folyó völgyének szeretne nagyobb önállóságot kiharcolni, "élősködéssel" vádolva a szegényebb déli tartományokat és a fővárost, Rómát is.

Bossi kiesése a politikai életből mindenesetre fejfájást okoz a kormányzó Szabadságjogok Háza pártkoalíciónak, ugyanis az átmenetileg vezér nélkül maradt Északi Ligában erősödtek a szakadár követelések.