Márta, Flóra
21 °C
34 °C

Megkezdődött az orosz csapatkivonás Csecsenföldről

MTI
2004.03.26. 16:35
Megkezdték orosz részről az északnyugati körzet belügyi csapatainak kivonását csecsenföldről - jelentette be pénteken Szentpéterváron Alekszandr Lvov, az északnyugati körzet belügyi csapatainak parancsnoka.

- Az első két repülőgép pénteken szállt le Szentpéterváron a Csecsenföldről távozó belügyi katonákkal - tette hozzá sajtóértekezletén. Szavai szerint a körzet csapatainak kivonása Csecsenföldről a tervek szerint április 15-ig befejeződik.

A belügyi erők operatív csapatainak egy dandárja 1999 szeptembere óta teljesít szolgálatot az Oroszországhoz tartozó kaukázusi autonóm köztársaságban, ahol a terület elszakításáért küzdő fegyveres erők ellen már két háborút is vívott az orosz hadsereg, és ahol az orosz államnak jelenleg is nagy erőfeszítésébe kerül a belső biztonság szavatolása. Mindazonáltal orosz részről azt hangoztatják, hogy a csapatok létszámának csökkentését a csecsenföldi helyzet javulása teszi lehetővé.

További hivatalos bejelentés szerint nemcsak a belügyi csapatok állományát vonják vissza, hanem a hadsereg egyes alakulatait is; összesen háromezer fővel szándékoznak csökkenteni a következő három hónap folyamán a Csecsenföldön állomásozó orosz fegyveres erők személyi állományát, amely orosz hivatalos adat szerint jelenleg valamivel több mint hetvenezer főt tesz ki.