Krisztina
19 °C
25 °C

Az ENSZ egy évvel meghosszabbította afganisztáni misszióját

MTI
2004.03.26. 20:44
Egy évvel meghosszabbította az ENSZ afganisztáni missziójának mandátumát pénteken a világszervezet Biztonsági Tanácsa. A Biztonsági Tanács 15 tagja egyhangúan fogadta el az erről szóló határozatot. A döntés értelmében a misszió alkalmazottai 2005. március 27-ig maradnak Afganisztánban.

A határozat szerint az ENSZ-missziónak továbbra is együtt kell működnie az afgán hatóságokkal a kormányzati ellenőrzésnek az egész ország területére történő kiépítésében, és fel kell gyorsítania a választási névjegyzékek összeállítását, hogy a nyárra tervezett választásokat a meghatározott időben lehessen megrendezni.

Egy március 19-én készült BT-jelentés szerint a célként kitűzött 10,5 millió választópolgárból eddig 1,46 milliót sikerült regisztrálni, és ez arányaiban jelentős lemaradást mutat az adatgyűjtésben. Hamid Karzai afgán elnök nemrég célzott arra, hogy a lemaradás miatt a választások időpontja eltolódhat. A pénteki BT-határozat kitér arra is, hogy továbbra is aggodalomra ad okot Afganisztán élénkülő kábítószer-kereskedelme.