Ervin
14 °C
22 °C

Megismételt parlamenti választások kezdődtek Grúziában

MTI
2004.03.28. 10:04
Parlamenti választások kezdődtek vasárnap Grúziában: a kaukázusi ország polgárai a múlt őszi választás pártlistás részét ismétlik meg; a 235 fős parlament 150 új képviselőjét pártlisták alapján választják meg. A kiegészítő voksolás azért vált szükségessé, mert a grúz legfelsőbb bíróság a tavaly novemberi parlamenti választások pártlistás részét rendellenességek miatt érvénytelenítette. Így jelenleg az egyéni körzetekből a parlamentbe került 75 képviselő rendelkezik érvényes mandátummal, illetve az a tíz honatya, akiket még 1992-ben a szakadár Abháziában választottak meg.

A rendellenességek miatt Eduard Sevardnadze volt grúz elnök lemondásra kényszerült, reformszellemiségű ellenzéke pedig hatalomra jutott. A januárban az ellenzék vezéralakját, Mihail Szaakasvilit államfővé választották. A vasárnapi megismételt választások eredménye várhatóan megszilárdítja Szaakasvili szövetségeseinek hatalmát. A voksolásra mindazonáltal árnyékot vethet a grúz központi kormányzat és Aszlan Abasidze, a Grúzia délnyugati részén fekvő autonóm köztársaság, Adzsária vezetője közötti viszály.

A választási szabályok betartását több száz megfigyelő kíséri figyelemmel, köztük az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet 450 és a Független Államok Közösségének 86 megfigyelője.