Boglárka
19 °C
35 °C

Helyhatósági választások kezdődtek Törökországban

MTI
2004.03.28. 11:52
Törökország mintegy 43,5 millió választópolgára a helyi önkormányzatok tagjait és polgármestereit választja meg. A szavazóhelyiségek közép-európai idő szerint 16 órakor zárnak.

Összesen 93 ezer tisztség betöltéséről kell dönteni, ezekért húsz párt szállt versenybe. Előzetes felmérések szerint a kormányon lévő, mérsékelt iszlámista Igazság és Fejlődés Pártjának (AKP) jelentős győzelme várható.

Az ország délkeleti részén arra lehet számítani, hogy a kurdok érdekeit képviselő, parlamenten kívüli Demokratikus Néppárt (DEHAP) a polgármesterek jelentős számát fogja adni. A DEHAP közös listán indult Murat Karayalcin volt külügyminiszter Szociáldemokrata Néppártjával.

A választások kezdetét kisebb incidensek zavarták meg. Az ország délkeleti részén egy halálos áldozatot követelt az AKP és a szociáldemokraták tagjai között kirobbant verekedés, míg a nyugati országrészben fekvő Denizliben az AKP egyik tagja gépfegyverből tüzet nyitott egy rivális párt helyi irodájára és megsebesített tucatnyit embert.