Kristóf, Jakab
19 °C
34 °C

A svájci elnök szerint hazájának előnyös lenne a csatlakozás

MTI
2004.03.28. 14:22
Joseph Deiss svájci szövetségi elnök szerint hosszú távon a legjobb megoldás az lenne az alpesi ország számára, ha csatlakozna az Európai Unióhoz.

"Ábrándokat kergetnek azok (a svájciak), akik azt hiszik, hogy az EU-n kívül maradva, a közös terheket nem viselve ugyanolyan, sőt jobb elbánást kaphatunk Brüsszeltől, mint az EU tagállamai" - mondta több svájci lapnak, köztük a Sonntagsblicknek és a Le Matinnek adott nyilatkozatában, amelyet vasárnap közöltek. Szerinte javára válna Svájcnak a schengeni egyezményhez való csatlakozás is, mert az minden tekintetben megnövelné az ország biztonságát.

Deiss annak kapcsán beszélt erről a kérdésről, hogy fellángolt a vita az alpesi országban Svájc és az EU viszonyáról. A régi keletű belső vitát ezúttal egyrészt az váltotta ki, hogy az ország nem tud megegyezni a unióval az EU által a svájci reexportra kivetett vámilletékekről, másrész pedig az, hogy Németország a schengeni egyezményből fakadó kötelezettségére hivatkozva szigorítja az ellenőrzést Svájccal közös határán. Deiss április végén Berlinbe utazik, hogy tárgyaljon ezekről a kérdésekről Gerhard Schröder német kancellárral.