József, Bánk
-6 °C
0 °C

Az egészségügyi lett az első önálló minisztérium Irakban

MTI
2004.03.28. 17:09
Az egészségügyi tárca lett az első önálló minisztérium Irakban. Paul Bremer, Irak polgári közigazgatásának amerikai vezetője a vasárnapi ünnepélyes kulcsátadás alkalmából hangoztatta: "Vezető helyet foglalnak el immár a szuverenitás felé tartó úton. Szavait Hodajjir Abbász iraki egészségügyi miniszterhez címezte, aki a jövőben az amerikai közigazgatástól függetlenül vezeti tárcáját.

Bremer a bagdadi ünnepségen méltatta az ideiglenes minisztériumnak az egészég érdekében kifejtett eddigi munkáját: 240 kórház és 1200 szakrendelő működik ismét. A gyermekbénulás ellen 4,2 millió gyermeket oltottak be. "Ma elmondhatjuk, hogy az ország megszabadult ettől a betegségtől" - hangsúlyozta. Utalt arra, hogy az iraki egészségügyi költségvetés időközben már 948 millió dollárt tesz ki. Szaddám Huszein volt elnök uralma idején ez az összeg mindössze 16 millió dollár volt.

Az amerikai polgári közigazgatás tervei szerint a megválasztandó új iraki átmeneti kormány június 30-án nyerheti el a szuverenitást. A jövő hónapban várhatólag több más minisztérium is önrendelkezést kap.