Olga, Liliána
20 °C
35 °C

Haider: Új fejezet a szociáldemokratákkal alkotott tartományi koalíció

MTI
2004.03.28. 19:19
Új fejezetet jelent Ausztria számára a szabadságpártiak és a szociáldemokraták karintiai együttműködése - hangoztatta vasárnap Bécsben Jörg Haider, akit néhány nap múlva a helyi szociáldemokraták hallgatólagos jóváhagyásával ismét karintiai tartományi elöljáróvá választanak.

A jobboldali-populista politikus pártja tisztségviselőinek országos tanácskozásán azt állította, hogy az - egykoron általa vezetett - Osztrák Szabadságpártban (FPÖ) még oly sok erő van, hogy néhány vereségnek nem szabadna nyugtalanítania a tagságot. Haider, aki pártja március 7-i karintiai tartományi választási győzelme után már bejelentette, hogy újabb ötéves elöljárói megbízatása után visszavonul a politikától, hevesen támadta azokat, akik bírálták a karintiai szociáldemokratákat, mert koalícióra lépnek a választási győztes FPÖ-vel. Különösképp bírálta Michael Ha:upl bécsi polgármestert, amiért a szociáldemokrata politikus hibának nevezte karintiai párttársai döntését.

Ha:upl egyébként több nyilatkozatában is cáfolta azokat a sajtóértékeléseket, amelyek szerint "egész Európa a karintiai szociáldemokraták döntését vitatná". A politikus rámutatott, hogy csak két francia szociáldemokrata tisztségviselő beszél erről, s felhívta a figyelmet arra, hogy az utóbbi években Haiderék - Karintián kívül - minden választást elveszítettek, míg a szociáldemokraták csaknem minden választást megnyertek. (Az FPÖ népszerűsége országosan mintegy 10 százalék körül mozog, az ellenzéki szociáldemokraták és a zöldek népszerűsége már hónapok óta meghaladja a kormányzó néppárti-szabadságpárti koalícióét.)