Olga, Liliána
20 °C
35 °C

Izrael főügyésze vádat emeltetne Saron ellen

MTI
2004.03.28. 20:38
Az izraeli főügyész hivatalosan javasolta vasárnap az ország legfőbb ügyészének, hogy emeljenek vádat Ariel Saron miniszterelnök ellen egy ingatlanügylethez kapcsolódó vesztegetéssel összefüggésben.

A vádemelésről a végső döntést - amely akár Saron hatalomból váló eltávolítását jelentheti -, Menahem Mazuz legfelsőbb ügyésznek kell meghoznia. A vádemelési javaslat tényét megerősítette az igazságügyi minisztérium is hozzátéve, hogy két hónapba telhet, amíg a legfőbb ügyész meghozza döntését.

Izraeli ellenzéki vezetők már a bejelentés előtt követelték vasárnap, hogy a miniszterelnök mondjon le tisztségéről. Hasonlóan foglalt állást Jószéf Paricki, az infrastrukturális ügyek minisztere, a kormánykoalícióhoz tartozó Sinui párt tagja. Uzi Landau, a kormány Likud tömbhöz tartozó tárca nélküli minisztere is úgy vélekedett, hogy Saronnak fel kell függesztenie miniszterelnöki tisztsége gyakorlását, amikor beterjesztik a vádemelésre vonatkozó javaslatot.

A vesztegetés, amelynek idején Saron még külügymiszter volt, egy görögországi ingatlanügylethez kapcsolódik; érintett az izraeli kormányfő fia és a Likud kormánypárt egy szakértője is. Saron eddig tagadott minden korrupciós vádat.