Géza
-12 °C
-4 °C

Baloldali győzelem a francia regionális választáson

MTI
2004.03.28. 21:16
Összeomlással felérő vereséget szenvedett el a kormányzó jobboldal a franciaországi regionális választások vasárnapi döntő fordulójában. A szavazóhelyiségek lezárása után közzétett első közvélemény-kutatási becslések szerint a 22 franciaországi és 4 tengerentúli régió elsöprő többségében az ellenzéki baloldali erők szerezték meg a regionális tanácsok vezetésének jogát. A szavazók jelentős részvételével (65,5 százalék) lezajlott második fordulóban a baloldal megerősítette és tovább növelte a március 21-i első erőpróbán megszerzett előnyét.

Országos összesítésben a baloldali listákra a szavazók 49,8 százaléka, a kormányzó UMP és UDF jelöltjeire 37 százalék, a szélsőjobboldali Nemzeti Frontra a választók 13,2 százaléka voksolt. A 22 franciaországi régióból 20-ban győzött a baloldal, jóval megduplázva hat évvel ezelőtti eredményét: 1998-ban 8 régiót szerzett meg a szocialisták által vezetett "plurális baloldal", a jobboldal 14 régiót kormányzott az előző hatéves ciklusban.

A kormányzat szociális politikáját büntető szavazói elégedetlenség tömeges mérete két évvel hatalomra kerülése után súlyos helyzet elé állítja a jobbközép parlamenti többséget. A konzervatív tábornak nem sikerült elhódítania az ellenzéktől a Párizs központú Ile-de-France régiót sem, így kérdéses, hogy a népszerűsége mélypontjára érkezett Jean-Pierre Raffarin miniszterelnök megtarthatja-e kormányfői tisztét.

A két forduló közti napokban az Élysée elnöki palotából kiszivárogtatták, hogy Jacques Chirac elnök a múlt vasárnapi voksolás vereséget jósoló eredményei után eldöntötte, jelentős kormányátalakítást hajt végre, s ennek során Raffarin megtartását az Ile-de-France régió sorsától tette függővé.