Krisztina
19 °C
25 °C

Csempészettel gyanúsítanak egy cseh ezredest

MTI
2004.03.29. 14:18
Történelmi értékű fegyverek csempészésével gyanúsítanak egy magas rangú cseh katonatisztet - írja hétfői kiadásában a Mladá Fronta Dnes című napilap.

Az újság szerint Antonín Vícha ezredes, aki a boszniai nemzetközi erők (SFOR) kötelékében működő cseh egység utolsó parancsnoka volt, 2001 decemberében 35 darab olyan történelmi értékű gyalogsági fegyvert hozott be az országba, amelyet katonái a harcoló felektől koboztak el. A fegyverek behozatalához akkoriban az országos rendőrparancsnokság közigazgatási osztályának parancsnoka adott "kísérő levelet", mert állítólag minden darabot egy-egy "magas rangú katonai, vagy rendőrségi személyiségnek" hozott ajándékképpen.

"A behozott fegyverek között nagyon értékes, még a II. világháború idejéből származó gépfegyverek és puskák is voltak" - írja az újság. Bár a vámosok annak idején a fegyvereket beengedték az országba, a rendőrség később ezt a döntést felülvizsgálta, és illegális fegyverbehozatal, illetve a hatalommal való visszaélés miatt bűnvádi eljárást indított Vícha ellen. "Az ügy nagyon kényes. Valószínű, hogy Víchát egyes magas rangú tisztviselők egyszerűen kihasználták, majd magára hagyták" - mondta a lapnak egy név nélkül nyilatkozó vezérkari tiszt. A Mladá Fronta Dnes valószínűnek tartja, hogy a hatóságok hallgatása ez ügyben is éppen ezzel a háttérrel magyarázható.