Emőke
-4 °C
9 °C

Bush üdvözölte az új NATO-tagállamokat

MTI
2004.03.29. 23:26
Az amerikai elnök a Fehér Ház déli szárnyánál rendezett hivatalos ünnepségen köszöntötte Bulgária, Észtország, Lettország, Litvánia, Románia, Szlovákia és Szlovénia miniszterelnökét, valamint a NATO főtitkárát.

George W Bush emlékeztetett arra, hogy 55 évvel ezelőtt, amikor 12 ország megalakította az észak-atlanti szerződés szervezetét - amely a történelem legsikeresebb katonai szövetségének bizonyult -, a NATO most felvett új tagjai még "egy birodalom foglyai voltak". Mint mondta, miután a most felvett új tagállamok tanúi voltak " a múlt század egyik legnagyobb bűnének, az új tagok az erkölcsi tisztaságot adják hozzá a szövetség céljaihoz".

Rövid beszédében az amerikai elnök kitért arra, hogy a szövetségnek ma egy új ellenséggel, a terrorizmussal kell szembe néznie.

A NATO-hoz csatlakozni szándékozó további államokra - Albániára, Horvátországra és Macedóniára - utalva, az amerikai elnök kijelentette: a NATO kapui mindaddig nyitva állnak, amíg egész Európa egyesül a szabadságban és a békében.