Lehel
17 °C
27 °C

Putyin: veszélyesen fejlett az orosz drogkereskedelem

MTI
2004.03.30. 14:50
Oroszország biztonságát súlyosan fenyegeti a szilárd alapokkal rendelkező, jól strukturált és szerteágazó kábítószer-kereskedelem - jelentette ki kedden Vlagyimir Putyin orosz államfő.

Az elnök szerint az orosz kábítószer-maffia már beépült a nemzetközi forgalmazói hálózatba, és jövedelmei külföldi tisztára mosását is megoldotta. Harcolni ellene csak átfogó intézkedésekkel - a megelőző, nevelő, orvosi és jogi eszközök mindegyikének felhasználásával - lehet harcolni.

Putyin a legfontosabb feladatok között említette a kábítószer-maffia anyagi bázisának felszámolását, s kijelentette, hogy "komolyan el kell gondolkodni a kábítószer-fogyasztók számára elérhető gyógyító és rehabilitációs hálózat létrehozásán".

Az orosz államfőnek meggyőződése, hogy országa egyedül nem képes hatékonyan küzdeni a kábítószer-kereskedelem ellen. Nemzetközi együttműködést sürgetett azért, hogy megszűnjön Oroszország tranzitútvonal szerepe.

Oroszországban jelenleg mintegy 500 ezer kábítószer-élvezőt tartanak nyilván, de hivatalos szervek becslései szerint mintegy 3,5-4 millió rendszeres kábítószer-fogyasztó van.