Konrád
8 °C
26 °C

Hágában tíz évre ítélték a Milosevic elleni vád egyik fő tanúját

MTI
2004.03.30. 18:54
A hágai nemzetközi törvényszék tíz évi szabadságvesztésre ítélte kedden a boszniai szerb Miroslav Deronjicot háborús bűnökért. A 49 éves Deronjic elismerte bűnösségét azért, hogy 1992-ben a boszniai véres polgárháború kezdetén, amikor Bratunac város háborús elöljárója volt, parancsot adott a közigazgatásilag a városhoz tartozó Glogova falu felégetésére és az ottani muzulmán lakosság lemészárlására.

A beismerésért cserébe a nemzetközi törvényszék eljáró tanácsa - a tanácsvezető bíró tiltakozása ellenére - elejtett öt további vádpontot Deronjic ellen, és viszonylag enyhe büntetést szabott ki rá. Ezzel akarta ugyanis értékelni más fontos vádlottak, így Slobodan Milosevic volt jugoszláv elnök és Radovan Karadzic, a boszniai szerbek háborús vezetője ellen tett tanúvallomásait.

Deronjic részletes vallomást tett például a hírhedt srebrenicai vérfürdőről, amelyben hétezer bosnyákot mészároltak le a szerbek. Arról is beszámolt a törvényszéknek, hogy néhány nappal a mészárlás előtt Karadzic egy találkozójukon elrendelte minden boszniai muzulmán kiirtását.