Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

Kődobálás és könnygázgránát Kelet-Jeruzsálemben

MTI
2004.03.31. 08:58
Zsidó telepesek beköltözése miatt robbant ki összetűzés szerdán Kelet-Jeruzsálemben az izraeli határőrség katonái és a helyi palesztin lakosok között. Szemtanúk elmondása szerint tizenöt telepes az éjszaka kellős közepén kezdett el csomagokat, székeket és asztalokat berakodni egy nemrégiben felújított épületbe Kelet-Jeruzsálem Szilván negyedében.

A környékbeli házak palesztin lakosai kövekkel hajigálták meg őket. A rendőrség és katonaság három épületet elfoglalt és a tetőről könnygázgránátokat lőtt ki a feldühödött palesztinok közé. Az összetűzésben három rendőr könnyebben megsebesült és hét palesztint őrizetbe vettek - közölte az izraeli közszolgálati rádió.

Hírmagyarázók szerint a zsidó telepesek beköltözése azért válthatott ki haragot a palesztinokból, mert egyik fő követelésük, hogy leendő államuk fővárosa Kelet-Jeruzsálem legyen. A negyed más palesztinok lakta részében is gyakran előfordul, hogy zsidó telepesek vásárolnak házakat és alakítanak ki kisebb lakóközösségeket, ami dühödt reakciókat vált ki a helyi lakosokból.