Piroska
-2 °C
5 °C

Román párt az aradi Szabadság-emlékmű ellen

MTI
2004.04.01. 16:51
Az aradi Szabadság-emlékmű köztérre állításának megakadályozását célzó indítványt nyújtott be a román szenátusban a szélsőségesen nacionalista Nagy Románia Párt (PRM).

A román parlament legnagyobb ellenzéki politikai alakulataként számon tartott PRM egyik szenátora a román felsőház csütörtöki ülésén bejelentette: pártja szenátorainak egy csoportja (a bukaresti törvényhozásban egyszerűnek nevezett) bizalmatlansági indítványt nyújtott be "annak a 13 magyar tábornoknak a szobra ügyében, akik megöltek negyvenezer románt, s ezért emlékművüknek nincs mit keresnie Románia területén".

Az indítvány aláírói követelik, hogy a román kormány vonja vissza 2004. március 4.-i határozatát a kultuszminisztérium költségvetésének az emlékmű felállításához szükséges összegekkel történő kiegészítéséről, és sürgetik az emlékmű köztérre állításával kapcsolatos munkálatok leállítását. Ugyanakkor szorgalmazzák, hogy a román számvevőszék sürgősen vizsgálja ki, miként használta fel az aradi városi tanács az emlékmű felállításának előkészítésére kiutalt összegeket.