Konrád
8 °C
26 °C

Karadzic-üldözés: válságos állapotban az ortodox pap

MTI
2004.04.02. 12:41
Válságos állapotban van az a szerb ortodox pap és fia, akit csütörtökön sebesítettek meg a boszniai békefenntartók Radovan Karadzic volt boszniai szerb elnök után kutatva.

Az SFOR csütörtök hajnalban hatolt be a Szarajevó melletti Pale város egyik templomába és a parókiájára, azt feltételezve, hogy ott tartózkodik a népirtással vádolt Radovan Karadzic. A hágai Nemzetközi Törvényszék legkeresettebb vádlottját ezúttal sem sikerült elfogni, viszont az akcióban súlyosan megsebesült az 52 éves parókus és 28 éves fia.

Egyelőre nem egészen világos, hogy ez miként történt. A pap felesége azt állította, hogy a békefenntartók betörték a parókia ajtaját, lövöldözni kezdtek, s megsebesítették férjét és fiát. Szemtanúk is azt állították, hogy az akció során robbanások és lövések hallatszottak.

Az SFOR szerint azonban a katonák lőfegyvert és kézigránátot nem használtak, s videofelvétellel is bizonyítani tudják, hogy nem lépték túl mandátumukat. David Saliven SFOR-szóvivő közölte, hogy a parókus és fia akkor sebesült meg, amikor berobbantották az épület bejárati ajtaját. Jeremija felesége szerint ez képtelenség, mivel mindhárman a robbanásra ébredtek, s nem voltak az ajtó közelében a detonáció pillanatában.