Ágnes
-1 °C
2 °C

Zászlófelvonásokkal ünnepelte NATO-tagságát Románia

MTI
2004.04.02. 15:41
Romániának készen kell állnia arra, hogy méltósággal és határozottsággal teljesítse a NATO-tagságából eredő kötelezettségeit, s biztonságának szavatolásáért cserében szolidárisnak kell lennie a szövetség többi tagjával a közösen vallott értékek védelmében - hangoztatta Ion Iliescu román államfő pénteken a román parlament előtt lezajlott zászlófelvonási ünnepségen.

Az új NATO-tagok zászlainak a védelmi szövetség brüsszeli székhelyén történt felvonásával egyidejűleg a román parlament épülete előtt Románia nemzeti lobogójával együtt hivatalos ünnepség keretében vonták fel a NATO zászlaját.

Iliescu mellett az ünnepségen Adrian Nastase miniszterelnökkel együtt ott volt számos más, hivatalban levő román közméltóság társaságában Emil Constantinescu volt államelnök is.

A román főváros más helyein is ünnepélyes zászlófelvonásra került sor, Bukarestben és a vidéki városokban is katonai pompával ünnepelték az ország NATO-ba lépésének napját. A katonai egységekben is ünnepélyes keretek között vonták fel a román trikolorral együtt a NATO zászlaját. Már a délelőtti órákban elkezdődtek az eseménynek szentelt népünnepélyek és rendezvények. A rádió- és televízióállomások helyszíni közvetítéseket adtak a brüsszeli hivatalos ceremóniáról. Romániában munkaszüneti nappá nyilvánította a kormány április másodikát. Péntek este a fővárosban szabadtéri rock-hangversennyel zárják az ünnepi rendezvénysorozatot.