Aladár, Álmos
-1 °C
1 °C

Terror fenyegeti Rómát is

MTI
2004.04.02. 15:51
Az olasz főváros elleni terrorfenyegetéseket tartalmazó videokazettát foglalt le Cremonában az olasz rendőrség, amely szerint az Itáliában működő Anszár asz- Szunna (Szunna harcosai) csoport szorosan kötődik az al-Kaida nemzetközi terrorhálózathoz.

Az olasz rendőrök a Panorama című hetilap beszámolója szerint még egy február végi cremonai házkutatás során találták meg a kazettát egy marokkói bevándorló otthonában. A terrorista kapcsolatokkal gyanúsított 38 éves férfi - akit jelenleg egy milánói börtönben tartanak fogva - rendszeres látogatója volt a helyi mecsetnek. Állítólag e kapcsolatai révén került hozzá a terrorfenyegetéseket "törvényesítő és szorgalmazó" videokazetta.

Az Anszár asz-Szunna csoport feladata a Digos, az olasz antiterrorista rendőri egységek nyomozói szerint "csapást mérni a nyugati polgárokra és segíteni az iraki testvéreket". Ennek keretében öngyilkos merénylőket toboroznak, robbanóanyagot és pénzt gyűjtenek a terrorakciók elkövetéséhez.

A kereszténységet jelképező olasz főváros elleni fenyegetéseket állítólag Abu Katada al-Falasztíni, egy jordániai sejk fogalmazta meg, aki jelenleg egy londoni börtönben ül az al-Kaida terrorszervezethez fűződő kapcsolatai miatt.