Vince, Artúr
-6 °C
2 °C

Javultak a magyar-orosz kapcsolatok

MTI
2004.04.02. 18:44
A magyar és az orosz külügyminiszter egyetért abban, hogy a két ország közötti kapcsolatokban az elmúlt két évben radikális fordulat következett be, így például helyreállt a korábban évekig szünetelő legfelsőbb szintű párbeszéd. Ezt Kovács László külügyminiszter mondta pénteken Brüsszelben magyar újságíróknak, miután találkozott az orosz diplomácia új vezetőjével, Szergej Lavrovval. Az ismerkedést célzó találkozót Kovács kezdeményezte, s azért a belga fővárosban tartották, mert mindketten részt vettek a NATO-tagállamok brüsszeli külügyminiszteri ülésén, illetve az azt követő NATO-Oroszország tanácsülésen.

A két miniszter méltatta a magyar-orosz kereskedelmi kapcsolatok fejlődését is, mondván: 2003-ban ezek szinte hihetetlen fejlődést mutattak, 30 százalékkal nőttek. Ezen belül a magyar export 40 százalékkal bővült. Ami a kétoldalú politikai kapcsolatokat illeti, Kovács beszámolója szerint a nyáron Medgyessy Péter miniszterelnök Szentpétervárra látogat, az év második felében pedig várják Vlagyimir Putyin orosz államfő magyarországi látogatását. Kovács méltatta, hogy az elmúlt két évben néhány sokáig megoldatlan problémát sikerült rendezni. Ilyen az orosz államadósság ügye, illetve a rudkinói katonai temető megnyitása. Reményét fejezte ki, hogy hamarosan sikerül megoldani a sárospataki könyvtár ügyét is. E tekintetben Lavrov - aki nemrégiben vette át a külügyminiszteri tisztséget - egyelőre csak tájékozódást ígért.

A találkozón szó esett néhány világpolitikai kérdésről is. Kovács László úgy vélte, hogy a magyar-orosz viszonyhoz hasonlóan a NATO-orosz kapcsolatok is sokat fejlődtek az elmúlt években. Az orosz vezetés minden nyilatkozat ellenére alapvetően nyugodtan fogadta a NATO kibővítését, azt, hogy immár volt szovjet tagköztársaságok is a katonai szövetség tagjává váltak, s számos kérdésben (így a terrorizmus elleni fellépésben, a tömegpusztító fegyverek terjedésének ügyében) teljesen közösek a két fél érdekei.