Béla
12 °C
27 °C

Az al-Kaida listát készített a merényletek célszemélyeiről

MTI
2004.04.02. 19:35
Az al-Kaida terrorista szervezet új "stratégiai dokumentumot" tett közzé, amelyben nyugati célpontok ellen merényletekre szólít fel - jelentette pénteken a ZDF német televíziós állomás. Valószínűleg ugyanerről a dokumentumról adott hírt az amerikai NBC televízió is. Mind az NBC, mind a ZDF azt közölte, hogy az irat interneten is hozzáférhető. A 50 oldalas dokumentumot Abdel-Aziz al-Mukrin írta alá, aki állítólag az al Kaida új vezetője az arab térségben. A ZDF szerint a dokumentumban az al-Kaida híveit arra szólítják fel, hogy "a földrajzi határok figyelmen kívül hagyásával változtassák az istenkáromlók országait háborús övezetekké". Az irat hivatkozik a március 11-ei madridi merényletekre is, s hasonló támadásokat sürget nyugati gazdasági célpontok ellen. "A madridi áldott csapásokat az egész európai gazdaság megszenvedte. Csapás sújtotta a keresztesek, a zsidók és a hitetlenek gazdaságát és kormányait" állította az al-Kaida a ZDF szerint.

A Célpontok városokban cím alatt a felhívás "vérrel írott és testrészekkel dekorált katonai diplomáciát" emleget, s kategorizálja a célpontokat, illetve a célszemélyeket. Az első helyen a "zsidók" besorolás áll, a második helyen a "keresztények". Ez utóbbi kategóriában első helyen említi az amerikaiakat, aztán a britek, a spanyolok, az ausztrálok, a kanadaiak és az olaszok következnek. Célpontokként emlegeti az üzletembereket, a diplomatákat, a politikusokat, az értelmiségieket, a tudósokat, a rabbikat, a misszionáriusokat és turistákat.

A ZDF szerint az amerikai és a német illetékesek hitelesnek találják az iratot. A hatóságok latolgatják, hogy milyen következtetések vonhatók le az iratból Nyugat-Európára nézve. A szakértők hajlanak arra, hogy a dokumentumot egy tavalyi dokumentum folytatásának tekintsék. Ez utóbbiban szó esett egyebek között arról, hogy a merényletek milyen politikai hatást gyakorolnak olyan országokra, mint Spanyolország és Lengyelország.