Géza
-12 °C
-4 °C

Az orosz külügyminiszter szerint hiba a NATO-bővítés

MTI
2004.04.02. 20:56
Hibának mondta a NATO kibővítését hét új tagországgal, köztük a Szovjetunió három egykori köztársaságával Szergej Lavrov orosz külügyminiszter pénteken Brüsszelben. Lavrov azt követően nyilatkozott, hogy immár 27-es körben, azaz a hét új tag teljes jogú részvétele mellett megtartották a NATO-Oroszország Tanács ülését. Mint leszögezte, országa ellenezte a bővítést, s továbbra is fenntartja ezt a véleményét. Ugyanakkor szavaiból az újságírók azt a következtetést vonták le, hogy Oroszország továbbra is jó kapcsolatokat akar fenntartani a NATO-val, azaz jobb híján belenyugszik ebbe a lépésbe.

Lavrov elmondta: brüsszeli tárgyalásain "biztosítékokat kapott, de garanciákat nem", hogy a hét új NATO-tagország közül az a négy, amely egyelőre nem részese az európai hagyományos fegyverzetek korlátozásáról kötött CFE-szerződésnek (Szlovénia, Észtország, Litvánia és Lettország) csatlakozik majd ehhez. Moszkva attól tart: a tagság hiánya lehetővé teszi majd a NATO-nak, hogy a szerződést megkerülve katonai felszereléseket állomásoztasson a három balti államban, Oroszország határainak közelében.

Jaap de Hoop Scheffer NATO-főtitkár "őszintének, de konstruktívnak" minősítette a megbeszéléseket, hozzátéve, hogy számos kérdést, így a CFE-szerződés ügye mellett például a koszovói helyzetet is megvitattak. A NATO-főtitkár szerint mind a NATO-tagok, mind Oroszország elítélték a közelmúltbeli koszovói zavargásokat, az etnikai kisebbségek tagjai ellen irányuló erőszakos akciókat, s felhívták a térség vezetőit: tegyenek konkrét lépéseket a béke és a biztonság garantálására, a több etnikumú Koszovó megőrzéséhez szükséges feltételek