Béla
12 °C
27 °C

Leállították a bombagyártásra alkalmas ammóniumnitrát forgalmazását

MTI
2004.04.05. 12:00
Nem forgalmazza tovább a műtrágyaként használt ammóniumnitrátot a vegyület legnagyobb ausztráliai előállítója, mert attól tart, hogy terroristák pokolgépek készítésére használhatnák fel az anyagot.

Az Incitec Pivot cég arra szólította fel a terméket forgalmazó kiskereskedőket, hogy szolgáltassák be raktáron lévő ammóniumnitrát készleteiket. Felajánlotta, hogy a veszélyes anyag helyett egy másik, műtrágyaként használható vegyületet kapnak.

A vállalat azt követően hozta meg döntését, hogy az ausztrál kormány kilátásba helyezte a vegyipari termékek szigorúbb állami ellenőrzését, nehogy terrorista csoportok kezébe kerüljenek veszélyes anyagok, s Philip Ruddock ausztrál főügyész is szigorúbb jogi szabályozásra szólította fel a minap a szövetségi államokat a vegyi anyagok forgalmazásával kapcsolatban.

Az Incitec Pivot nagy forgalmat bonyolított le ammóniumnitráttal; tavaly az Ausztráliában felhasznált 40 ezer tonna 80 százalékát a cég terméke tette ki.

A múlt héten a brit rendőrség egy londoni raktárépületben 500 kilogramm ammóniumnitrát tartalmú műtrágyát talált, s feltételezi: terroristák raktározták az anyagot, hogy később robbanóanyagot állítsanak elő belőle. Nyolc személyt őrizetbe vettek az ügyben.