Gertrúd, Patrik
4 °C
4 °C

Kémkedésért húsz év börtönt kapott egy orosz tudós

MTI
2004.04.05. 21:04
Egy moszkvai esküdtszék hétfőn kémkedésben bűnösnek talált egy orosz tudóst. Igor Szutyjagint, a moszkvai Egyesült Államok és Kanada Intézet kutatóját az esküdtek hazaárulásban mondták ki vétkesnek katonai titkok amerikai kézbe adása miatt. Egyhangú ítéletük szerint Szutyjagin nem érdemel irgalmat. A tudósra húsz évig terjedő börtön várhat. A büntetés kiszabását a bíróság kedden tárgyalja.

Szutyjagin 1999 októberétől volt vizsgálati fogságban azzal a váddal, hogy orosz atom-tengeralattjárókra és rakétavédelmi előrejelző rendszerekre vonatkozó információkat adott el egy brit vállalatnak, amely mögött az ügyészek szerint az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) húzódott meg.

Szutyjagin azzal védekezett, hogy kizárólag publikus forrásokból merített elemzéseihez, és nem tudhatta, hogy a brit cég CIA-fedőszerv. Emberjogvédők szerint a szövetségi biztonsági szolgálat (FSZB), amely mélységes gyanakvással szemléli az orosz kutatók külföldiekkel fenntartott kapcsolatait, felbátorodott Vlagyimir Putyin elnöksége alatt. Putyin ugyanis az FSZB vezetője volt, korábban pedig annak elődszervezetében, a KGB-ben szolgált.