Benedek
-5 °C
5 °C

Júniusban kezdi meg Irán atomreaktorának építését

MTI
2004.04.07. 15:01
Fegyvergyártásra alkalmas plutónium előállítására használható, nehézvizes reaktor építését kezdi meg júniusban Irán - vált ismertté szerdán Bécsben diplomáciai forrásból.

A Nemzetközi Atomenergia-ügynökséghez (NAÜ) közelálló, nevük mellőzését kérő diplomaták egyike szerint a 40 megawattos reaktor akár évente képes lesz annyi plutóniumot termelni, amennyi egy atomfegyverhez szükséges (kb. 4 kilogramm).

A fővárostól nyugatra fekvő Arak városába tervezett reaktor megépítése nem sértené meg ugyan az atomsorompó-szerződést, de ismét kedvezőtlen jelzést adna a békésnek kikiáltott iráni nukleáris program mögött atomfegyver kifejlesztését gyanító nemzetközi közösségnek - tették hozzá az idézett források.

Az ENSZ szakosított szervezetének tavaly novemberben benyújtott jelentésében Irán már közölte, hogy 30 éves, elöregedett és elavult reaktora helyett, amely fegyvergyártásra nem alkalmas dúsított urániumot termelt, megpróbált külföldön reaktort beszerezni, a szankciók miatt azonban törekvései meghiúsultak.