Ágnes
-1 °C
2 °C

Bush: a világnak támogatnia kell a ruandai népirtás túlélőit

MTI
2004.04.08. 07:46
A ruandai népirtás túlélőinek támogatására hívta fel a nemzetközi közösséget George Bush amerikai elnök szerdán, az afrikai országban történt tömeges gyilkosságok kezdetének tizedik évfordulóján.

A texasi birtokán tartózkodó Bush közleményében hangsúlyozta: az Egyesült Államok továbbra is támogatja Ruandát a családok egyesítése, az AIDS elleni küzdelem és a jogállam megteremtésének előmozdítása terén. Egyúttal felhívta a világ országait, hogy a népirtásért felelős személyek megbüntetése végett működjenek együtt a Ruandában elkövetett bűnöket vizsgáló nemzetközi törvényszékkel.

Szerdán a ruandai népirtás áldozataira emlékezett a világ: a kis közép-afrikai államban 1994-ben három hónap alatt legalább 800 ezer embert mészároltak le etnikai gyűlölettől áthatott, szélsőséges hutuk a tuszi kisebbség soraiból, illetve a gyűlölködésre és öldöklésre nem kapható, mérsékelt hutuk közül. A ruandai fővárosban, Kigaliban több afrikai államfő részvételével rendeztek gyászszertartást az áldozatok emlékére.