Béla
12 °C
27 °C

Őrizetben a katonai titkokkal kereskedő lengyel diák

MTI
2004.04.08. 15:50
A lengyel belbiztonság őrizetbe vette a varsói műszaki egyetem egyik diákját, aki valószínűleg megvételre ajánlotta több szerkesztőségnek a lengyel külügyminisztériumból kicsempészett számítógép-merevlemezeket.

Ezt Andrzej Barcikowski, a belbiztonsági ügynökség (ABW) főnöke közölte a szejm külügyi bizottságának csütörtöki rendkívüli ülésén. Elmondta, hogy őrizetbe vették a külügyminisztérium egy műszaki munkatársát is, aki a lemezeket onnan kivitte, és 530 forintnak megfelelő zlotyért eladta. A varsói ügyészség péntekig döntést hoz arról, hogy vádat emel-e a két személy ellen.

A merevlemezeken voltak ugyan titkos információk, de ezek többsége még az ilyen információk védelmét szolgáló, EU-harmonizációs törvény elfogadása előtti időkből származik.

A NIE című hetilap hétfői számában nyilvánosságra hozta, hogy birtokában van a külügyminisztérium 12 merevlemeze, melyeken 1992-2004 közötti dokumentumok találhatók, köztük a hírszerzési tisztek tevékenységének elvei, a külügyminisztérium épületeinek biztonsági szabályai.

A botrány miatt a külügyminiszter még aznap bejelentette lemondását, amelyet azonban a miniszterelnök nem fogadott el.