Klaudia
-4 °C
2 °C

Washington és a belga külügyminiszter újabb konfliktusa

MTI
2004.04.08. 15:58
Újabb feszültséget okozott André Flahaut belga védelmi miniszter az amúgy is törékeny belga-amerikai kapcsolatokban: a De Standaard című lap csütörtöki száma szerint ő maga hagyta jóvá egy olyan kiadvány megjelentetését, amely szerint Észak-Amerikában 1492 (azaz Kolumbusz Kristóf útja, a fehér gyarmatosítók és az indián őslakosság első találkozása) óta népirtás zajlik, amely 15 millió halottat követelt, s ami még ma sem ért véget.

A belga védelmi minisztériumban próbálták csökkenteni az ügy súlyát: mint mondták, a kiadványt a háborús rokkantak nemzeti intézete készítette több dokumentum, így korábban kiadott könyvek alapján. A De Standaard viszont - nem vonva kétségbe ez utóbbi állítást - azt írja, hogy a kiadvány összeállítását a miniszteri kabinet egyik tagja felügyelte, s a Direct szerkesztősége olyan utasítást kapott, hogy azt teljes terjedelmében, változtatás nélkül kell közzétenni.

Flahaut-nak nem ez az első vitatott diplomáciai lépése: néhány hónapja az amerikai hadsereget támadta egy lapinterjújában, azt állítva, hogy az nem elég hatékony. Valamivel később pedig kijelentette: ha amerikai lenne, ő Bush ellenfelére szavazna a novemberi elnökválasztáson. E kijelentései miatt nem tartozik a washingtoni vezetés kedvenc tárgyalópartnerei közé, Belgiumban viszont eddig mindig megúszta egy-egy kormányfői dorgálással.