Konrád, Tivadar
10 °C
23 °C

Dosztum afgán hadúr csapatai elfoglaltak egy tartományi központot

MTI
2004.04.08. 18:36
Elfoglalták Farjáb afgán tartomány székhelyét, Maimanát Abdul Rasid Dosztum üzbég tábornok fegyveresei csütörtökön. Ali Ahmed Dzsalali afgán belügyminiszter kabuli sajtótájékoztatóján bejelentette, hogy Dosztum magánhadserge behatolt Maimanába. A belügyminiszter "alkotmányellenes beavatkozásnak" minősítette Dosztum tábornoknak, Ahmed Karzai államfő tanácsadójának tettét. A nagyobbrészt üzbég nemzetiségű fegyveresek szerdán közelítették meg a várost, jelentős területeket elfoglalva az észak-afgán tartományban.

A belügyminiszter közölte, hogy a kormány 750 katonát küld a térségbe, az első egységek már úton vannak. Tájékoztatása szerint a város katonai parancsnoka elhagyta Maimanát, a Anajatollah Anajat kormányzó szintén távozóban van a városból. A kormány Anajatot ismeri el a végrehajtó hatalom törvényes helyi képviselőjeként.

A felkelők szóvivőjének beszámolója szerint a városban kirobbant összecsapásnak áldozatai is vannak. Tájékoztatása szerint legalább négyen meghaltak, mintegy tizenöten megsebesültek, amikor a helybéli tiltakozók megpróbálták bekeríteni a tartományi kormányzót, és Anajat testőrei tüzet nyitottak rájuk. A kormányzó annak tulajdonítja Dosztum támadását, hogy Karzai elnök korábban megtagadta tőle a hadügyminiszteri, illetve vezérkari főnöki posztot. Dosztum magánhadserege egy azok közül, amelyeket Karzai fel akar számolni.