Ágnes
-1 °C
2 °C

Meciar tagadja, hogy elszigetelte volna Szlovákiát

2004.04.08. 18:43
A szlovákiai elnökválasztás második fordulójába bekerült Vladimír Meciar csütörtökön elutasította azokat a nyugati bírálatokat, amelyek szerint autokrata kormányfő volt, és kormányzása idején országa diplomáciailag elszigetelődött. Meciar első helyen végzett az elnökválasztás első, múlt szombati fordulóján. Kampánya során elismerte, hogy a múltban követett el hibákat, de azt hangoztatta, hogy megváltozott.

Csütörtöki televíziós interjújában viszont visszanyerte régi harcias hangulatát, s kijelentette, kormánya nem hibázott, amikor késleltette Szlovákia NATO- és EU-tagságát. "Ez tiszta hazugság, de a hazugság igazsággá változott, és úgy él, mintha igazság lenne" - mondta a volt kormányfő a TA3 hírtelevízióban, amikor megkérdezték, sajnálja-e, hogy Szlovákia miniszterelnöksége idején elszigetelt volt. "Milyen intézmény és milyen állam, milyen kormány vagy kormánytag mondta valaha is, hogy Szlovákiát kizárták a folyamatból... Minket soha sem zártak ki, és mi soha nem voltunk diplomáciai elszigeteltségben" - tette hozzá.

Meciar miniszterelnöksége idején Szlovákiát számos bírálat érte az Európai Unió és a NATO részéről az emberi jogok terén tapasztalható hiányosságok miatt, és Pozsony kimaradt az 1999-es NATO-bővítésből is. Meciar ezzel kapcsolatban megjegyezte: a NATO vezetői azt mondták, Szlovákiát továbbra is várják a következő bővítési fordulóban, s az országnak így több ideje volt a felkészülésre.