Vince, Artúr
-7 °C
1 °C

Robbantásos merénylet készül Rómában?

MTI
2004.04.09. 11:34
Római robbantásos merénylet előkészítésére figyelmeztetett az olasz katonai felderítés (SISMI) külföldi értesülései alapján. A La Repubbica olasz napilap számolt be az olasz titkosszolgálatok újabb figyelmeztetéséről, amely szerint "robbanóanyaggal terveznek terrorcselekményt" Olaszországban. Az egyelőre nem derült ki, hogy hol és mikor, csak annyi, hogy az adott terrorcsoportnak Rómában kell gyülekeznie. Az olasz lap szerint "megbízható" közel-keleti forrásokból származik a tervezett terrorakcióról szóló jelzés.

A SISMI a húsvéti nagyhét elején már jelezte, hogy az ünnepekre megnő a terrorfenyegetettség Olaszországban - illetve az iraki olasz egységek ellen -, de akkor nem közölt konkrétabb információkat. Ennek nyomán a hét elején a korábbi nyolcezerről 13,5 ezerre növelték a fokozottan védett objektumok számát Itália-szerte, s megerősítették a Vatikán és létesítményei védelmét is.

A La Repubblica összefoglalója szerint a húsvéti szertatások idején valóságos erődítmény, szinte "háborús zóna" lesz a vatikáni Szent Péter tér és a bazilika körzete, ahova csak alapos ellenőrzés után, több szűrőn keresztül lehet bejutni. A problémákat fokozza, hogy a húsvéti